Јух Сумида е Поет, Илустратор, Таноцов критичар и ентузијаст за патување.
Завршува интегрирани студии на Државниот Универзитет Вебер, САД.
Го добива својот Докторат по Медицина на Универзитетот Јунтендо,Токио, Јапонија.
Почнува да твори на своите 8 години, победник е на поетскиот натпревар во Кафе Бен* ( Мај 2005 и Март 2007), има објавено три приватно испечатени книги кои се на продажба во “Токио Поекет**”.Во ноември 2011 година е одбрана и претставена како млада талентирана поетеса од страна на Јапонското списание за поезија “Бигл” (Уредници: Кичи Такашина, Казујуки Хосоми, Кенџи Јамада и Јашухиро Јотсумото) на Јануар 2008 доделена и е првата награда за танцовен критичар на натпреварот “17-то доделување на награди за танцовни критичари” организирано од страна на списанието за танц јануар 2006. Добива почесно спомнување на натпреварот “15-то доделување на награди за танцовни критичари” организирано од страна на списанието за танц. Нејзината прва збирка со поезија ќе и биде објавена во 2015 “Време за Танц” (http://www.dancetimes.com) “Збирка критики од 2010 до 2011” е веќе во печатење. Почнувајќи од нејзините 18 години, патува преку 50 земји вклучуваќи ја и Македонија каде била во два наврати. Сон и е да се врати назад на Охридското езеро и убавите градови на неговата обала.

* Кафе Бен (затворено во 2011) кое своевремено е едно од најпознатите поетски ресторанчиња во Токио.
** Токио Поекет е годишен настан на читање и продажба на книги со поезија.