СРЕДА, 21.08.2019 

10:00 Садење дрво и поетско читање во чест на добитникот на „Златен венец“ на СВП за 2019 г.

-„Парк на поезијата“

12:30 Прес – конференција со добитникот на „Златен венец“ на СВП за 2019 г.

-Конгресна сала, Хотел „Дрим“

13:30 Изложба „Обоена Колекција на Радост“ Сашо Блажес

-Конгресна сала, Хотел „Дрим“

20:30 Официјално отворање на Струшки вечери на поезијата 2019 година

-Плато пред Центар за култура

21:00 „Поетски меридијани” – Меѓународно поетско читање Плато пред Центар за култура

-Плато пред Центар за култура

22:30 Свечен прием на учесниците на СВП 2019 година

-Летна тераса на Хотел „Дрим“ 

 

ЧЕТВРТОК, 22.08.2019 

10:00 Портрет на Зоран Анчевски, добитникот на наградата „Браќа Миладиновци” за 2018 година

-Конгресна сала, Хотел „Дрим“

11:00 Поетско читање на поетите од потесниот избор за наградата „Браќа Миладиновци” за 2019 година

-Конгресна сала, Хотел „Дрим“

12:00 Доделување на наградата „Стојан Христов” за најдобра поетска книга од поет од дијаспората за 2019 г.

-Конгресна сала, Хотел „Дрим“

12:30 Симпозиум „Исток/Запад: Балкан/Европа“

-Конгресна сала, Хотел „Дрим“

16:00 „Пирот, поет, скитник“- разговор со Емануел Рембер, директор на Францускиот институт во Скопје

-Конгресна сала, Хотел „Дрим“ 

17:00 Организирано разгледување на Струга 20:00 Поетски портрети-Влада Урошевиќ

-Истек на реката Црн Дрим (,,Галеб“)

21:00 Претставување на тематската антологија „Арката на Ное“

-Истек на реката Црн Дрим (,,Галеб“)

22:00 Кругови (вечер на интернационална поезија)

-Истек на реката Црн Дрим (,,Галеб“)

23:00 Промоција на „Дедлајна љубов моја“ на Владимир Лукаш – во соработка со ИНКА Струга во рамки на „Раздримување“

-Истек на реката Црн Дрим (,,Галеб“)

00:00 „Ноќ без интерпункција” | Изложба „Скицерајки“ од Владимир Лукаш – во соработка со ИНКА Струга во рамки на „Раздримување“

-Центар за култура – Фоаје 

 

ПЕТОК 23.08.2019 

10:00 „Матине”, меѓународно поетско читање

-Предворје на манастирската црква „Св. Богородица“, Калиштa

12:00 Посета на пештерските цркви, Калишта

-Предворје на манастирската црква „Св. Богородица“, Калиштa

16:00 Поетско кафе – ВЕРСОПОЛИС – Средба со издавачите и професионалните посетители

-Конгресна сала, Хотел „Дрим“

17:00 Претставување на поетите во платформата Версополис предложени од СВП

-Конгресна сала, Хотел „Дрим“

18:00 Дебата:„Улогата на книжевните часописи во дигиталната ера“

-Конгресна сала, Хотел „Дрим“

20:00 Поетски портрети- Богомил Ѓузел

-Истек на реката Црн Дрим (,,Галеб“) 

21:00 Портрет на Моника Херцег, добитничката на наградата „Мостови на Струга” на СВП и УНЕСКО за 2019 година

-Истек на реката Црн Дрим (,,Галеб“)

22:00 Вечер на ВЕРСОПОЛИС

-Истек на реката Црн Дрим (,,Галеб“)

23:00 Поетски читања

-Истек на реката Црн Дрим (,,Галеб“)

00:00 Ноќ без интерпункција

-Центар за култура – Фоаје 

 

САБОТА, 24.08.2019 

10:00 Поетско кафе со лауреатот на „Златен венец“ на СВП за 2019 г.

-Конгресна сала, Хотел „Дрим“

10:30 Средба со новинарите, издавачите и професионалните посетители

-Конгресна сала, Хотел „Дрим“

11:00 Ин мемориам: Ристо Јачев, Вера Чејковска

-Конгресна сала, Хотел „Дрим“

12:30 Прес конференција – прогласување на добитникот на наградата „Браќа Миладиновци” за 2019 година

-Конгресна сала, Хотел „Дрим“

17:00 Излет до Охрид и разгледување на културните објекти

19:00 Поетски портет: Матеја Матевски, 90 години јубилеј

-предворје на Црква Св. Софија

20:30 Поетски портрет на лауреатот на „Златен венец“ на СВП за 2019 г.

-Црква Св. Софија, Охрид

00:00 Ноќ без интерпункција

-Центар за култура – Фоаје 

 

НЕДЕЛА, 25.08.2019 

10:00 Излет до манастирот Св. Наум со брод

13:00 Разгледување на комплексот

16:30 In Vino Veritas: прогласување на најдобрата песна посветена на виното

20:30 „Мостови”, меѓународно поетско читање и врачување на наградите „Златен венец“, „Браќа Миладиновци” и „Мостови на Струга”.

-„Мост на поезијата” – Струга

00:00 Прогласување на добитникот на наградата „Енхалон“

-Прес – центар на СВП во Хотел „Дрим“ 

 

ПОЕЗИЈА НА ПАТ

Кавадарци

12:00 Поетско читање во Кавадарци

-комплекс на винарската визба Тиквеш 

Прилеп

14:00 Поетско читање Небрегово-спомен куќа на Блаже Конески

15:00 Посета на манастир Трескавец

19:00 Поетско читање плато пред Центар за култура 

Велес

18:00 Посета на Спомен куќа на Рацин и поетско читање Куманово

18:30 Поетско читање

-Центар за култура- Куманово 

Скопје

21:00 Меѓународно поетско читање

-Музеј на современа уметност во Скопје