koj-e-koj-2012

Покрај фестивалските настани и активности, во последните 55 години Струшки вечери на поезијата разви интензивна издавачка дејност. Фестивалот секоја година издава репрезентативно издание со избор поезија од добитникот на Златниот Венец на оригиналниот јазик и во превод на македонски.

Во едицијата Плејади се објавува поезија од еминентни светски поети, поетски антологии од земјите учеснички, поетски избор од добитникот на наградата Мостови на Струга, избор поезијата на добитникот на наградата Браќа Миладиновци на македонски и еден странски јазик, како и поетска колекција на учесниците на фестивалот Поезија од пет континенти – Кој е кој.

Подолу се наоѓа листата на најзначајните изданија на Струшките вечери на поезијата.

Избор поезија од добитниците на Златен Венец за целокупен поетски опус:

1971 г. Вистан Хју Одн (САД)
1972 г. Пабло Неруда (Чиле)
1973 г. Еуџенио Монтале (Италија)
1974 г. Фазил Хисни Дагларџа (Турција)
1975 г. Леополд Седар Сенгор (Сенегал)
1976 г. Ежен Гилвик (Франција)
1977 г. Артур Лундквист (Шведска)
1978 г. Рафаел Алберти (Шпанија)
1979 г. Мирослав Крлежа (Хрватска)
1980 г. Ханс Маѓнус Енценсбергер (Германија)
1981 г. Блаже Конески (Македонија)
1982 г. Никита Станеску (Романија)
1983 г. Сачидананд Хирананд Ватсјајн – Агјеј (Индија)
1984 г. Андреј Вознесенски (Русија)
1985 г. Јанис Рицос (Грција)
1986 г. Ален Гинзберг (САД)
1987 г. Тадеуш Ружевич (Полска)
1988 г. Десанка Максимовиќ (Србија)
1989 г. Томас Шапкот (Австралија)
1990 г. Хусто Хорхе Падрон (Шпанија)
1991 г. Јосиф Бродски (САД)
1992 г. Ференц Јухас (Унгарија)
1993 г. Генадиј Ајги (Чувашка република, Русија)
1994 г.Тед Хјуз (Велика Британија)
1995 г. Јехуда Амихај (Израел)
1996 г. Макото Оока (Јапонија)
1997 г. Адонис (Сирија)
1995 г. Лу Јуан (Кина)
1999 г. Ив Бонфоа (Франција)
2000 г. Едоардо Сангвинети (Италија)
2001 г. Шејмас Хини (Ирска)
2002 г. Славко Михалиќ (Хрватска)
2003 г. Томас Транстормер (Шведска)
2004 г. Васко Граса Моура (Португалија)
2005 г. Вилијам. С. Мервин (САД)
2006 г. Ненси Морехон (Куба)
2007 г. Махмуд Дарвиш (Палестина)
2008 г. Фатос Арапи (Албанија)
2009 г. Томаж Шаламун (Словенија)
2010 г. Љубомир Левчев (Бугарија)
2011 г. Матеја Матевски (Македонија)
2012 г. Монгани Вали Сероте (Јужна Африка)
2013 г. Хосе Емилио Пачеко (Мексико)
2013 г. Хосе Емилио Пачеко (Мексико)
2014 г. Ко Ун (Кореја)
2015 г. Беи Дао (Кина)
2016 г. Маргарет Атвуд (Канада)

 

Изданија на добитниците на наградата „Браќа Миладиновци“ за целокупен поетски опус:

1963 г. Матеја Матевски – Рамнодневница
1964 г. Анте Поповски – Непокор
1965 г. Радован Павловски – Корабија
1966 г. Богомил Ѓузел – Миросници
1967 г. Влада Урошевиќ – Летен дожд
1965 г. Петре М. Андреевски – Дениција
1969 г. Миле Неделкоски – Еретикон-Еротикон
1970 г. Петар Т. Бошковски – Постела од трње
1971 г. Петре М. Андреевски – Дални наковални
1972 г. Богомил Ѓузел – Бунар во времето
1973 г. Влада Урошевиќ – Ѕвезда на терезија
1974 г. Блаже Конески – Записи
1975 г. Гане Тодоровски – Снеубавен ден
1976 г. Ацо Шопов – Песна за црната жена
1977 г. Атанас Вангелов – Глетки и привиденија
1975 г. Милован Стефановски – Ѕид пред бескрајот
1979 г. Славко Јаневски – Оковано јаболко
1980 г. Ефтим Клетников – Окото на темниот
1981 г. Матеја Матевски – Липа
1982 г. Михаил Ренџов – Нерези
1983 г. Адем Гајтани – Лебедова песна
1984 г. Тодор Чаловски – Јадро
1985 г. Лилјана Дирјан – Жива мера
1986 г. Влада Урошевиќ – Хипнополис
1987 г. Петко Дабески – Четврта координата
1988 г. Славко Јаневски – Песји шуми
1989 г. Катица Ќулавкова – Жедби
1990 г. Раде Силјан – Заѕидување на сенката
1991 г. Ристо Василевски – Плодоред
1992 г. Јордан Даниловски – Коба
1993 г. Бранко Цветкоски – Молитвен веј
1994 г. Петре Бакевски – Низ златниот прстен на сонцето
1995 г. АнтеПоповски – Привиденија
1996 г. Светлана Христова – Јоциќ С.бесмртна
1997 г. Глигор Стојковски – Заборавено око на небото
1998 г. Гордана Михаилова Бошнакоска – Планиниод картонски кутии
1999 г. Јован Котески – Разор
2000 г. Славе Ѓорѓо Димоски – Темно место
2001 г. Санде Стојчевски  – Тримка
2002 г. Радован Павловски – Штит
2003 г. Ефтим Клетников – Живиот камен
2004 г. Петко Дабески – Сноп параболи
2005 г. Петар Т. Бошковски – Вратика
2006 г. Братислав Ташковски – Големата љубовна песна
2007 г. Никола Маџиров – Преместен камен
2008 г. Ристо Лазаров – Среде
2009 г. Весна Ацевска – Столисник’
2010 г. Владимир Мартиновски – Квартети
2011 г. Веле Смилески – Забранета Книга
2012 г. Милош Линдро – Основи на небото
2013 г. Ристо Јачев – Помнам
2014 г. Вера Чејковска – Моите Веди
2015 г. Виолета Танчева Златева – Година без лето
2016 г. Иван Џепароски – Светлината на света гора

 

Изданија на добитниците на наградата „Мостови на Струга“ за најдобра дебитантска книга по пат на меѓународен конкурс

2004 Ангело В. Суарез (Филипини)
2005 Андреа Коте (Колумбија)
2006 Маријана Гајде (Русија)
2007 Мануа Римее (Белгија)
2008 Антонија Новаковиќ (Хрватска)
2009 Усман Сар Сарус (Сенегал)
2010 Сим Кера (Естонија)
2011 Хироши Таниучи (Јапонија)
2012 Франсоа Ксавие Мегр (Франција)
2013 Николина Андова (Македонија)
2014 Хари Ман (Велика Британија)
2015 Паула Бозалонго (Шпанија)
2016 Руна Светликова (Белгија)
2017 Горан Чолакхоџиќ (Хрватска)

ИЗДАНИЈА ПЛЕЈАДИ

1999 г.

Вежби по пеење и мислење – Вјечеслав Купријанов (Русија)
Далечна земја – Маркос Месос (Грција)
Лузни – Блага Димитрова (Бугарија)
Ден со тага – Фатос Арапи (Албанија)
Година на црните јаболка – Славко Михалиќ (Хрватска)
Патување низ утрата – Кенет Вајт (Велика Британија)
Патувањата низ талкачките мугри – Кенет Вајт(Велика Британија)

2000 г.

Поезија – Рајне Кунце (Германија)
Цветенсон – Иштван Аг (Унгарија)
Раната на светот – Вено Тауфер (Словенија)
Давејќи се дишам чиста вода – Амир Ор (Израел)
Лицето на стравот – Ездемир Инџе (Турција)
Љубовта љубов бара – Јан Твардовски (Полска)
Кога светулките рацутуваат во вселената – Томас Транстромер (Шведска)

2001 г.

Јубилеј – Жан Ложие (Франција)
Катадневен јубилеј – Милан Руфус (Словачка)
Оттука не си оди никој – Леополд де Луис (Шпанија)
Метафизика на самракот – Радмила Лазиќ (Србија и Црна Гора)
Дарот на празнината – Мохамед Бенис (Мароко)

2002 г.

Гласови и сенки – Катарина Фростенсон (Шведска)
Наследство – Том Пецинис (Австралија)

2003 г.

Светлини и сенки – Елен Дорион (Канада)
Жртвеник – Павло Мовчан (Украина)
Полска коњица – Марко Вешовиќ (Босна и Херцеговина)
Внатрешен прогон – Анастасис Вистонитис (Грција)
Прва и последна – Сафа Фати (Египет)
Со јака од камен воденички камен – Николај К’нчев (Бугарија)
Поразот на Лек Дукаѓини – Дритеро Аголи (Албанија)

2004 г.

Басна или шума – Филип Џонс (Белгија)
Сол и сеќавања – Абдел Кадер Ел Џанаби (Ирак)
Игра на птицата и кафезот – Артуро Коркуера (Перу)
Архангел во саѓи – Ана Бландијана (Романија)
Почвата на Александар – Шудип Сен (Индија)
Тестамент на болката – Џон Ф. Дин (Ирска)
Постела од несоници – Беи Дао (Кина)

2005 г.

Дреболии – Шунтаро Таникава (Јапонија)
Време воено и скудно – Брејтен Брејтенбах (Јужна Африка)
Украдено време – Рита Дав (САД)
Слогови од песок – Лионел Ре (Франција)
Да учиш за човек – Лез Мари (Австралија)
Камен поголем од небото – Тарек Елтајеб (Судан)
Струга – Еди Бурауи (Канада)

2006 г.

Несигурно тело – Хозе Луис Реина Палазон (Шпанија)
Да се сочува трагата – Александар Воазар (Швајцарија)
Љубовта, смртта и други пороци – Казимиро де Брито (Португалија)
Миса и други песни – Кнут Едегорд (Норвешка)
Параболи и каприча – Петко Дабески (Македонија)
Одбрани песни – Петар Т. Бошковски (Македонија)
Имагинарни крави – Селима Хил (Велика Британија)

2007 г.

Окото на пат – Џевахир Спахиу(Албанија)
Белези на галежот – Пиа Тафдруп (Данска)
Тука и сега – Лилијан Вутерс (Белгија)
Асгрономија на гладниот – Сјон (Исланд)
Син час – Каролин Форше (САД)
Ослободени зборови – Бернард Видер (Австрија)
Нема да има Тројанска војна – Матеја Матески

2008 г.

Небесна и земна – Иван Гранитцки (Бугарија)
Светлина – Марек Ваваршкиевич (Полска)
Тхе Есе оф тхе Ангел – Братислав Ташковски (Македонија)
Спротивно – Рима Казакова (Русија)

2009 г.

Книги преводи на англиски јазик од поезијата на македонските поети:
Анте Поповски, Гане Тодоровски,Влада Урошевиќ, Блаже Конески, Петре М. Андреевски,Миле Неделковски, Радован Павловски, Никола Маџиров, Богомил Ѓузел, Адем Гајтани.
Старата монета – Сергеј Главјук (Русија)
Камен во погрешни раце -Срба Игњатовиќ (Србија)

2010 г.

Книги преводи на англиски јазик од поезијата на македонските поети:
Михаил Ренџов, Петре Бакевски, Атанас Вангелов, Славко Јаневски, Ефтим Клетников, Лилјана Дирјан, Тодор Чаловски, Раде Силјан, Ацо Шопов, Милован Стефановски, Ристо Василевски.
Човекот во срцето на светот – Жан Пиер Симеон (Франција)
Ангелот со црни перја – Милан Рихтер (Словачка)
Глава од ебановина – Родолфо Хеслер (Шапанија)

2011 г.

Книги преведени на англиски јазик:

Славе Ѓорѓо Димоски, Братислав Ташковски, Санде Стојчевски, Ристо Лазаров, Весна Ацевска, Катица Ќулавкова, Глигор Стојковски, Свтлана Христова-Јосиќ, Бранко Цветкоски

2012 г.

Стеван Тонтиќ – Благословот на Прогонството
Франсис Комб – Земјата не е тркалезна
Веле Смилевски – Забранета книга

Тематски избори од современта македонска поезија

1999 г. На крај од милениумот
2000 г. Орфеј и Исус (Библиски мотиви)
2001 г. Песноносници (Антологија на добитници на наградата „Браќа Миладиновци“)
2002 г. Тело и струна (Љубовни и еротски мотиви)
2003 г. Течно сонце (Водата – Сушата)
2004 г. Куќа цел свет (Куќата – Прагот)
2005 г. Тишината меѓу два збора (Арс Поетица)
2006 г. Ит пицтура поесис (Поезијата во дијалог со ликовните уметности)
2007 г. Кафез од брчки (Поезијата и детството)
2006 г. Песната меѓу две лета
2009 г. Песната меѓу две лета
Млада македонска поезија
2010 г. Песната меѓу две лета
2011 г. Нов хаику бран
2012 г. Лирски Додекамерон – Антологија на млада македонска поезија
2012 г. Песна меѓу две лета

Поетски антологии од земјите учеснички

1971 г. Современа италијанска поезија
1972 г. Современа советска поезија; Антологија на романската поезија
1973 г. Современа полска поезија
1974 г. Современа чилеанска поезија
1976 г. Финска поезија
1977 г. Современа алжирска поезија
1978 г. Современа палестинска поезија; Германска поезија на 20 век
1979 г. Модерна американска поезија
1980 г. Нова унгарска поезија; Современа индиска поезија
1981 г. Современа грчка поезија
1982 г. Австриска поезија на 20 век
1983 г. Современа венецуелска поезија; Современа поезија на Чехословачка
1984 г. Современа египетска поезија
1985 г. Нова кинеска поезија
1987 г.Современа австралиска поезија
1988 г. Современа шведска поезија
1989 г. Современа белгиска поезија
1990 г. Современа британска поезија
1991 г. Современа швајцарска поезија
1992 г. Современа поезија на Луксембург
1993 г. Современа италијанска поезија
1994 г. Современа германска поезија
1995 г. Современа данска поезија
1996 г. Современа албанска поезија
1997 г. Современа корејска поезија
1998 г. Шпанска поезија на 20 век
1999 г. Современа бугарска поезија
2000 г. Современа руска поезија
2001 г. Современа португалска поезија
2002 г. Современа поезија на Мароко
2003 г. Современа индиска поезија напишана на англиски
2004 г. Современа холандска поезија
2005 г. Современа израелска поезија
2006 г. Современа карипска поезија
2007 г. Современа турска поезија
2007 г. Современа украинска поезија
2008 г. Современа норвешка поезија
2010 г. Современа азербејџанска поезија
2011 г. Поезија од словенските земји
2012 г. Современа моноголска поезија
2013 г. Современа словенечка поезија

Останати изданија

Гоце Ристовски – Поетска престолнина на светот – монографија
Дваесет тома собрани есеи од симпозиумите што секоја година се одржуваат на фестивалот