Роден е во Улаанбадрах, област Дорногови, во 1972 год. Тој е поет и новинар. Работи како главен уредник на најстарото литературно списание Цог. Првата негова поетска книга “Behen tsenheг udгuud” (Macтилo на сините gенови) и “Eгkh setgel” (Размазена мисла) се издадени во 1995 година. Потоа следуваат поетските книги кои се издадени: “Such а life” (Каков живоШ во 2007), и “Season of Cгystal Ѕоггоw” (Сезони на кристална тага во 2013). Неговата поезија е преведенана на руски, англиски, француски, кинески и корејски. Добитник на првата награда на поетскиот фестивал Tsagaan Uul (Белата планина) за тема на љубовна поезија во 1992. Три пати ја има добиено трета награда на престижниот поетски конкурс Воlоr Tsom (Кристален пехар) во периодот меѓу 1993 и 2001 година. Добитник на националната поетска награда Воlог Tsom (Кристален пехар) во 2002 година. Во 2006 ја доби првата награда на поетскиот фестивал Поезија на монголски јазик. А.Ердене-Очир е добитник на повеќе други награди вклучувајќи ја наградата на Сојузот на монголските писатели во 1998 год. Гран-при награда на поетскиот фестивал Noyon Khutagt Danzanravjaa во 1999 год. Тој е добитник на наградата на Корејската Ханчон академија на тема “Natuгal Modeгnism” (Природниот модернизам во 2006 год.).