Сергеј Тимофеев е роден во Рига, Латвија во 1970 година во семејство со руско потекло. Тој пишува на руски и ги објавува своите песни на руски и Латвиски. Тој е автор на 5 книги поезија (3 од нив беа објавени во Рига и 2 во Санкт Петербург и Москва). Предмет на неговите дела – современиот свет, особено поврзан со Источната Европска позадина, лични приказни и емоции на „новото време”. Учествувал на многу поетски фестивали во светот. На поетски читања тој често користи музика или видео да се направи од песната мулти-димензионален случај, но на прво место да биде зборот.