Денис О’Дрискол е роден во Турлес, област Типерари, Ирска во 1954 година. Објавил осум книги поезија, вклучувајќи ги и Нови и одбрани песни (2004), Reality Check (Обединето Кралство, 2007 година; САД, 2008 година), била во потесен избор за Ајриш тајмс /  Поетска награда Сега 2008 година. Избор од неговите есеи и критики, Troubled мисли, величествени сни е објавен во 2001 година. Уредник е на Книга на поетски цитати од Бладекс (2006), како и на нејзиното американско издание, Отвори наводници Поет затвори наводници (2008).  Неговата книга, Stepping Stones: Интервјуа со Шејмас Хини е објавена во 2008 година. Добитник е на Книжевната награда Ланан во 1999 година, наградата Е.М. Форстер на Американската академија за уметности и литература во 2005 година и наградата О’Шонеси за поезија од Центарот за ирски студии (Минесота) во 2006 година.